Skriv ut den här sidan

Så går det till att testa sig

Att testa sig för könssjukdomar är enkelt och går snabbt. 

Ett besök tar cirka tjugo minuter och du får träffa en sjuksköterska eller ibland en läkare. Oftast görs en undersökning i samband med testningen. Vilka prover som tas beror på vad du vill testa dig för och hur du har haft sex.

Kissa inte på minst en timme innan du testar dig eftersom vi oftast behöver ta ett urinprov.

Undersökning

Själva undersökningen är inget du måste göra, men vi erbjuder det om du vill. Det tar endast någon minut och är smärtfritt.

När du ska genomgå en undersökning får du dra ner byxor och underkläder till knähöjd och lägga dig på en undersökningsbrits. Den som undersöker känner på lymfkörtlarna i ljumskarna och kontrollerar pungen och testiklarna. Huden på penis inspekteras, och om du har förhud dras den tillbaka så att ollonet och urinrörsmynningen kan undersökas.

Ibland kan du även behöva stå upp när vi undersöker testiklarna. Den som undersöker använder engångshandskar och ibland en stark lampa med förstoringsglas för att se bättre.

Om du har frågor om något på penis eller pung så är det bra om du passar på att fråga i samband med undersökningen.

Provtagning

Vi kan ta prover från urin, urinrörsmynningen, analen, svalget, från sår och blåsor, och genom blodprov. Eftersom du kan få klamydia och gonorré i kön, anal, hals och ögon, så måste vi ta prov där infektionen kan ha kommit in i kroppen.

Det är därför viktigt att du talar om vad du vill testa dig för och vi behöver också veta var någonstans vi ska ta provet. Däremot behöver du självklart inte tala om på vilket sätt du har haft sex. 

För att provresultaten ska vara helt säkra behöver det ibland ha gått en viss tid från det att du haft sex med någon till dess att du testar dig. Tiden, så kallad inkubationstid, varierar för olika sjukdomar.

För exempelvis klamydia bör det ha gått minst 7 dagar efter det att du hade sex för att ett urinprov säkert ska visa rätt. Däremot kan det ta upp till tre månader från du smittats med hiv till dess att det syns i ett blodprov.

Provsvar

Det dröjer upp till en vecka innan du kan få provsvar. Vi kan lämna provsvar per telefon eller vid ett återbesök, beroende på vad du och vi kommit överens om när du tog provet.